Bågskytte, en sport eller en konst?

Nedan kan du läsa mer om bågskytte, är det en konst, en sport eller kanske ett sätt att jaga? Oavsett om du sitter på alla svar på frågorna redan nu eller om du behöver lite mer information så kommer du förmodligen uppleva den här texten som intressant.

En sport?

Idag är det vanligare att bågskytte ses som en sport och det är en officiell gren i olympiska spelen. Så, i modern tid klassas bågskytte snarare som en sport än ett sätt att jaga på eller en konstart. Men, så har det inte alltid sett ut. Mer om hur det var tidigare genom historien kan du läsa längre ner. Om du vill lära dig mer om sporten bågskytte så finns det en rad olika ställen att vända sig till. Exempelvis Svenska bågskytteförbundet om du är intresserad av att bli aktiv inom bågskytt inom Sverige.

Olika bågar

En annan viktig detalj att ha i åtanke i diskussionen om vad bågskytte tillhör för kategori är att det finns olika bågar för olika tillfällen. Den mest traditionella bågen är den så kallade långbågen. Den bågen har använts mer eller mindre sen bågskyttet kom till. Bågen är cirka 180 till 200 centimeter totalt och den är tillverkad i ett helt stycke.

En annan typ av båge är en recurverbåge. Den bågen är framför allt vanlig inom tävlingsgrenen bågskytte idag. Bågen är således inte lika fin konstnärligt som de äldre Långbågarna utan de är oftare mer modernt tillverkad. Vanligtvis tillverkas den här typen av båge av laminerat trä och glasfiber. Det gör att den håller bättre och den är tydligt mer anpassat efter att tränas och tävlas med. Dessutom finns det ett annat ergonomiskt perspektiv hos de nyare bågarna än de äldre varianterna.

En konst?

Bågskytte sägs vara konsten att skjuta med pil och båge. Med den utgångspunkten är bågskytte en konstart. Dessutom förekommer det frekvent uppvisningar av bågskytte på olika sätt i olika sammanhang. På så vis kan en kanske kalla bågskytte för en konst. Samtidigt så har bågskytte används på olika sätt och för olika ändamål genom historien.

Det finns hantverkare som tillverkar egna bågar. Det måste ändå ses som en konst. På samma sätt som annat hantverk i trä, slöjd och smide. Samtidigt går det naturligtvis bra att tävla och sporta med de egentillverkade bågarna också. Även om de inte är anpassade efter det på samma sätt som de bågarna som tillverkats i fabrik. Det förekommer bågskytte inom andra konstarter så som lajv och historiska spel också.

Kanske spelar det inte någon roll om bågskytte är en sport eller en konst eller både och. Förmodligen är det en kombination, en sport som också är en konst. Eller en konst som det går att tävla inom i de olympiska spelen.

marinate