Föreningar och förbund

Idag finns det fler än 135 olika bågskytteföreningar bara i Sverige. Om du är intresserad av att läsa mer om Svenska Bågskytteförbundet hittar du mer information nedan.

Svenska Bågskytteförbundet

Svenska Bågskytteförbundet är förbundet för föreningar som sysslar med bågskytte. Svenska Bågskytteförbundet tillhör kategorin “specialidrott” inom Riksidrottsförbundet och de blev invalda där redan 1949 bara nio år efter de blev ett riksförbund. Det finns en uppsjö av olika bågskytteföreningar i hela Sverige från Kiruna till Skurup.

Förbundet verkar för föreningarnas möjligheter att utvecklas och att etablera bågskytte som sport i Sverige. Deras version är att bågskytte ska vara tillgängligt för alla överallt. Och de fokuserar på gemenskap, glädje och att lägga kraft på deras medlemmar.

Inom förbundet finns det alltså över 135 föreningar som nämnt ovan. De här föreningarna arbetar alla mer eller mindre ideellt för att utbilda, utveckla och lyfta bågskytte som sport. De flesta verkar inte fokusera på den historiska aspekten, även om de hos vissa arrangeras tornerspel och liknande också. Dessutom arbetar de effektivt med att åstadkomma en jämnare fördelning gällande deltagarnas kön, ålder och var i landet de bor. De pekar också mycket på att alla oavsett funktionsvariation kan syssla med bågskytte.

marinate