Mix Haxholm, en i svenska landslaget

En annan person som också är medlem i det svenska bågskyttelandslaget samt den thailändska motsvarigheten är Mix Haxholm.

Om Mix Haxholm

Mix Haxholm är en svensk och thailändsk bågskytt som också är verksam som modell och skönhetsdrottning. 2003 blev hon korad som Miss Thailand och hon deltog i Miss World samma år. Dessutom har hon gjort flera andra modelljobb under årens lopp, både i Sverige och utomlands. Utöver att arbeta som modell och vara krönt skönhetsdrottning är Mix Haxholm också en framgångsrik bågskytt. Som nämnt tidigare är hon både en del av det svenska och thailändska landslaget inom sporten och det kräver en hel del av en idrottare för att lyckas med en sådan bedrift.

Dessutom är hon gift med en något skandalomsusad fotbollsspelare, vilket också har gjort henne ganska omskriven själv. Samtidigt kanske det är en fördel för idrotten att den förekommer en del i media. Men, det gör den i andra sammanhang också, exempelvis på film och tv.

Det svenska bågskyttelandslaget

Det svenska bågskyttelandslaget utgör en del av den svenska elitverksamheten inom bågskytte i Sverige. För att räknas till den här delen av elitverksamhet måste idrottaren visa goda resultat och ha ett genuint intresse för att utvecklas inom sin idrott, i det här sammanhanget, bågskytte. Resultaten baserar sig i första hand på deltagarnas prestationer vid nationella mästerskap, främst SM. De resultaten ligger sedan som grund för de uttagningarna som landslaget gör. Uttagningarna genomförs inför läger och internationella tävlingar som landslaget deltar i. De här uttagningarna görs av Sportkommittén som i sin tur omfattas av fem ledare och en sportchef samt förbundskaptener och grenansvariga plus fem assisterande personer.

Målsättningen som Sportkommittén har är att det ska finnas en bra fördelning mellan män och kvinnor. Det gäller både i själva kommittén samt i andra sammanhang så som antalet deltagare och ledare inom olika föreningar och liknande.

Det är framförallt på ideell basis som de som är en del av Sportkommittén och elitnivån inom bågskytte verkar. Många ledare får inte heller någon ersättning utan de arbetar också helt ideellt. Därför är de lokala föreningarnas sponsorer väldigt viktiga för att verksamheten ska kunna existera överhuvudtaget. Det påverkar också vilka som tävlar på elitnivå, eftersom de måste kunna bekosta sina resor och liknande till viss del själva. Det här är också en fråga som de brottas mycket med både inom landslaget och Sportkommittén.

marinate