Christa Bäckman och SOK

Christa Bäckman är en av Sveriges främsta bågskyttar och hon sitter i en av landets finaste kommittéer. Följande text handlar både om Christa Bäckman och Sveriges Olympiska Kommitté. Vad gör egentligen Sveriges Olympiska Kommitté? Vilka är medlemmar i kommittén? Och hur påverkar de Sveriges inblandning i de olympiska spelen? Svar på de frågorna och mycket annat kan ni läsa om nedan.

Sveriges Olympiska Kommitté

Som namnet avslöjar är Sveriges Olympiska Kommitté ansvariga för frågor som rör de Sverige i de olympiska spelen. Kommittén består både av en specialiserad medlemsorganisation för olympiska spel, det olympiska specialförbundet. Och dels består kommittén av ett förbund för sporter som inte i dagsläget tävlar och är en del av de olympiska spelen (vare sig sommar eller vinter), men som är godkända av den internationella olympiska kommittén. Det vill säga, kommittén är uppbyggd och utgjord av dess medlemmar. Det är medlemmarna som väljer styrelse och godkänner beslut på årsmötet.

Grundvärderingarna för den olympiska rörelsen och den Olympiska Kommittén är respekt och vänskap över alla gränser. Det kanske låter självklart, men det är en väldigt viktig ståndpunkt. Även om bara några få idrottare inom alla sporter blir olympier verkar kommittén och hela den olympiska rörelsen för att alla idrottare ska våga utmana sig själva och kämpa för att bli bättre inom sin sport. Det viktiga för dem är verkligen att delta, inte att vinna. Även om det för det individuella deltagarna framstår som mycket viktigt, speciellt de som blir uttagna för OS.

Sveriges Olympiska Kommittés främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med utgångspunkt i att skapa OS-trupper som kan konkurrera med de övriga länderna. Utöver det arbetar kommittén med att bland annat skapa fler bra förebilder för unga idrottare, inspirera fler att utvecklas inom idrott och sprida de olympiska värderingarna.

Sveriges Olympiska Kommittés nästa stora grej är att det snart är dags för sommar OS igen. Den här gången kommer det hela att gå av stapeln i Tokyo i Japan. Som många gånger tidigare kommer bågskytte vara en tävlingsgren den här gången också. Som nämnt tidigare tävlar deltagarna i fyra olika grenar inom bågskytte och det gör att det ställs väldigt höga krav på de tävlande.

Om Christa Bäckman

Christa Bäckman är medlem i Sveriges Olympiska Kommitté och har tävlat inom bågskytte i sommar OS 1996. Då var tävlingen i USA, närmare bestämt i Atlanta. Hon är en veteran inom bågskytte och hon har varit aktiv sedan barnsben.

marinate