Lajv med bågskytte

Ett lajv påminner om ett historiskt spel. Men, till skillnad från ett historiskt spel behöver ett lajv inte nödvändigtvis baseras på något som hänt på riktigt. Även om det naturligtvis finns lajv som går ut på att agera en historisk händelse också. Nedan kan du läsa mer om lajv med fokus på hur bågskytte och lajv i vissa sammanhang går hand i hand.

Bågskytte som en del av ett lajv

Det är som nämnt ovan vanligare att bågskytte förekommer vid historiska spel där deltagarna spelar fram ett historiskt slag, precis som det anges i historieböckerna. I ett lajv däremot förekommer bågskytte främst om epoken tillåter det. Exempelvis om lajvet utspelar sig på medeltiden så kan bågskytte förekomma.

Dock kräver det lite mer planering. Dels måste de berörda deltagarna ha tillgång till utrustningen. Den här formen av utrustning är dels anpassade så att deltagarna inte kan skada varandra på riktigt och dels ser den så naturtrogen ut som möjligt. Det kan leda till en rad olika och ibland roliga problem. Här är en lista med saker som enbart lajvare förstår och som har med precis det problemet att göra, att det ibland är svårt att kombinera vardagen och den verkligheten med det som blir verklighet under ett lajv.

Om du vill ha med bågskytte på ert lajv kan det vara smart att ta kontakt med er närmaste bågskytteförening så kan ni få hjälp med både att välja rätt utrustning och också gå en grundkurs i bågskytte och på så vis få viktiga kunskaper i hur ni ska hantera pilarna och bågen.

Det finns förstås andra sätt att ta reda på hur ni kan använda bågskytte på ert nästa lajv också, exempelvis genom att kolla in hur andra lajvare har gått tillväga.

marinate