Tävlingar och regler inom sporten

Med utgångspunkt i att bågskytte är en olympisk gren så är det likställt med att vara en sport.Som sport så finns det en rad olika tävlingar och regler att ta hänsyn till.

Sporten bågskytte

Bågskytte började utövas som sport redan under medeltiden. Parallellt med att det slog igenom som jaktform och som en form av uppvisning. Inom bågskytte finns det i dagsläget fem olika discipliner att tävla inom: långbåge, det sätt som främst används vid olika uppvisningar så som tornerspel och liknande, barebow, compound, compound klassisk och recurve. Det sistnämnda är den mest moderna stilen och har tidigare också kallats för “fri stil”.

En av de äldsta föreningarna inom bågskytte är Society of Archers. Föreningen finns i Storbritannien och bildades så tidigt som på 1600-talet.

Regler

Det finns ganska många olika föreningar, men de har samma regler att förhålla sig till. För det första måste banan uppfylla en del säkerhetsregler. Dels måste banan ha strikta linjer och göra skillnad mellan delen det ska skjutas på och andra delar, dels måste det finnas skyttemålslinjer och måltavlor och andra säkerhetsåtgärder.

Det finns regler kring längderna på banan också. Bland annat finns det regler kring tavelavståndet, felmarginal för tavelavståndet, skytteavstånd och säkerhetsavstånd. Det skiljer sig mellan tavelavstånd inomhus och utomhus. Utomhus kan det vara uppe mot 90 meter till tavlan och inomhus får det vara max 20 meter. Under tävlingarna i OS måste det dessutom finnas en väntelinje fem meter bakom skyttelinjen.

Tävlingar

Utöver att tävla i OS, så finns det förstås andra tävlingar inom sporten. Dels anordnar de flesta föreningar mindre tävlingar tillsammans med andra föreningar och/eller internt. Och dels så finns det ett par större mästerskap att tävla i.

Världsmästerskapen i bågskytte anordnades första gången 1931. Sedan dess har det arrangerats en gång per år. Dock var det uppehåll under andra världskriget. Mästerskapet har arrangerats i Sverige ett par gånger, både i Båstad, Stockholm och Västerås. Främst arrangeras det utomhus, men på senare år har mästerskapet börjat arrangeras inomhus också. Det finns också världsmästerskap riktat mot olika grupper, bland annat för ungdomar, inom olika grenar så som fält och 3D.

Europamästerskapen har arrangerats sedan 60-talet och det arrangeras också varje år. Sverige deltar således ofta både i Världsmästerskapen, Europamästerskapen och de olympiska spelen.

marinate