Att bygga en egen skyttebana

Det finns få saker så härliga som att stå på bågskyttebanan. Att känna bågen i handen, höra det välbekanta vinandet då pilen susar genom luften och det dova ljudet då pilen borrar sig in i måltavlan. Oftast sker detta på den lokala klubbens skyttebana, tillsammans med likasinnade.

Tyvärr kan ibland avstånd, jobbtider eller familjeliv göra det svårt att komma iväg så ofta som man skulle vilja. I ärlighetens namn skulle nog många kunna mer eller mindre bo på skjutbanan om tiden tillät. Då kan det vara bra att veta att det enkelt går att bygga sin egen skyttebana!

Vad krävs av en skyttebana?

Det mest grundläggande kravet är naturligtvis tillräckligt utrymme, men utöver det finns en rad saker att tänka på.

Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att pilbågen trots allt är ett vapen, inte en leksak, och därmed är säkerhetsaspekten av yttersta vikt när man bygger en skyttebana. Det innebär att det bör finnas säkerhetsanordningar som eliminerar risken att någon skadas, bland annat måste skytteområde och skyttelinje vara tydligt markerade. Man bör självklart även tänka på vad som finns bakom mållinjen, finns det någon risk att människor eller djur skulle kunna springa bakom dem obemärkt? Säkerhetsavståndet bakom mållinjen skall vara minst 50 meter, såvida inte en uppsamlingsanordning finns t.ex. uppsamlingsnät. Säkerhetstänket måste finnas där, oavsett om det är en privat bana på egen tomt eller en bana som drivs av en förening.

Beroende på hur banan skall användas ställs olika krav på dess utformning vad gäller avstånd. Utomhus varierar vanligen banan mellan 20 och 90 meter, inomhus är maxavståndet 20 meter.

Måltavlorna varierar i storlek, beroende på avståndet mellan skyttelinje och mållinje, men även beroende på skyttens färdighet. En skicklig skytt kan träffa små tavlor på långt avstånd, medan en nybörjare kan behöva en större tavla även vid kortare avstånd.

Hur går man tillväga?

Första steget är att noggrant planera banans utformning: ska den vara tävlingsförberedande eller inte? Ska personer med olika färdighetsnivå använda den? När planeringsstadiet är över är det dags att skaffa material. På välsorterade byggvaruhus, såsom byggmax, kan man som tur är köpa det mesta som behövs.

Säkerhetsaspekten kräver noggrann planering, men är inte svår i själva utförandet; att skapa tydligt markerade linjer för skyttar och mål är inte krångligt. Beroende på underlaget kan det göras med färg, brädor eller band som fästs stadigt marken.

Måltavlorna kan byggas i många olika material, t.ex. frigolit eller hårt packat skumgummi i en ram av trä. Man kan även göra enklare mål av jutesäckar som fylls med exempelvis plastemballage, överblivna tyger eller liknande. Önskas en mer spännande och ovanlig skjutbana kan man exempelvis ha 3D-djur i gummi. På nätet finns gott om byggbeskrivningar för olika typer av måltavlor.

När banan är färdig

När banan är färdig och redo att användas är det viktigt att fortsätta tänka på säkerheten, ta för vana att med jämna mellanrum kontrollera kvaliteten av säkerhetsanordningar och måltavlor. Följs dessa anvisningar finns alla möjligheter till en härlig skyttebana hemma, så att det alltid finns tid för en stunds träning när längtan blir för stark!

marinate